Om du gillar att skriva och känner att du skulle kunna bidra med något som ännu inte finns på internet, kanske du har funderat på att börja blogga? Influencers som tjänar mycket pengar på sina bloggar saknas inte och sponsorkontrakt kan innebära mycket pengar på ett bräde.

Att komma dit kan förstås ta tid och du behöver räkna med att börja med lägre inkomster. Det kanske vanligaste sättet att börja är genom Google AdSense. Då placerar Google annonser på din blogg, som de tycker verkar passa innehållet. Om du inte vill använda Google finns även andra annonseringsnätverk att prova.

Sälja annonser på din blogg

Du behöver inte ha hundratusentals besökare på din blogg för att kunna sälja annonsplatser på den. Däremot behöver du i de flesta fall ha nått upp i en något större publik för att det ska vara intressant för en annonsör att placera en annons hos dig. Fördelarna med att sälja annonser direkt till företag är att du kan välja mer noga vilka företag som syns hos dig. Det ger också mer pengar i din ficka då det inte är några mellanhänder. Nackdelen är att det tar längre tid för dig att kontakta företag och komma överens om ett samarbete.

Affiliate-länkar kan ge mer passiva inkomster

När du ändå är igång och skriver om en produkt som du gillar kan du passa på att inkludera en köplänk i texten. På det sättet får du en utbetalning när en besökare på din blogg klickar sig vidare och köper varan som du skriver om. Gör du det till en vana att inkludera köplänkar kan du inte bara tjäna pengar på annonser, utan även affiliate-nätverk. Ju fler blogginlägg du har köplänkar i – desto fler chanser att tjäna pengar. Utmaningen är att göra det snyggt, eftersom ingen gillar en blogg som bara består av reklam. Spara dessa tills när du genuint kan stå för en produkt.